Kirjaudu

Tarinassa käsitellään

  • Tunteiden jakaminen puhumalla kannattaa
  • Viesteillä voi vaikuttaa toisen mielialaan
  • Oikeat kaverit tukevat ja lohduttavat harmin hetkellä
  • Jokainen joskus erehtyy tai epäonnistuu


21. Tunnetaitoja – Kuka lohduttaisi Laamaa?

Laama mökötti aitauksessaan. Se mutusteli heinää ja näytti surkealta. Välillä sen silmäkulmassa kimmelsi kyynel. Samassa Tweety lennähti aidalle istumaan ja sirkutti: 

-Näytät kurjalta, Laama. Onko sinulla paha mieli?

Laama ei vastannut mitään eikä ollut huomaavinaan Tweetyä. Se käänsi linnulle selkänsä ja jatkoi märehtimistä.

-Laama, minulla olisi hauska ehdotus. Mutta en halua, että olet pahalla mielellä. Kertoisitko ensin, mikä mieltäsi painaa?

Laama pysäytti jauhamisen hetkeksi ja kääntyi. Se oli kahden vaiheilla: pitäisikö jatkaa mököttämistä vai kertoisiko Tweetylle surkeasti menneestä kisasta?

Lopulta se aloitti:

-Minua harmittaa niin vietävästi se, että eiliset agility-kisat menivät ihan penkin alle. Erehdyin temppuradan reitistä ja hyppäsin esteitä väärään suuntaan. Kaiken lisäksi juutuin kiinni ahtaaseen tunneliin ja minut piti vetää sieltä ulos. Nolottaa ja hävettää.

Kun Laama oli päässyt vauhtiin, juttua riitti:

-Häsä on varmaan minulle vihainen, kun töppäilin sillä tavalla. En ole nähnyt häntä koko aamuna. Luulen, että hän ei halua enää olla minun kanssani, Laama niiskutti. -Sitä paitsi kuulin, että Häsä oli saanut ilkkuvia viestejä ja kommentteja. Kaikki sanovat, että kilpaurani on nyt ohi.

Nyt Laaman silmistä valuivat kyyneleet jo valtoimenaan.

-Voi Laama, Tweety sirkutti myötätuntoisesti. 

– Tiedän, miltä sinusta tuntuu. Minuakin hävetti kerran kauheasti, kun lähdin syksyllä lentämään pohjoiseen, vaikka piti lähteä etelään. Mutta arvaa mitä? Kukaan lintukavereistani ei suuttunut eikä nauranut minulle. Kaikki ymmärsivät, että vahinkoja sattuu. Olen varma, ettei Häsä ole sinulle vihainen. Odota tässä, käyn hakemassa hänet, Tweety visersi.

Hetken päästä Tweety palasi aitaukselle Häsän kanssa. Häsä oli aivan ihmeissään. Hän ei tiennyt lainkaan Laaman pahasta mielestä.

-Miksi murehdit, Laama? Kisathan menivät loppujen lopuksi ihan mukavasti, vaikka palkintoa ei tullutkaan.

-Mutta kun… Se tunnelikatastrofi ja kaikki… Luulin, että olet minulle vihainen, Laama sanoi häkeltyneenä.

-En tietenkään ole vihainen! Olet maailman paras laama, Häsä lohdutti ja halasi eläinystäväänsä.

-Entäs ne viestit? Laama jatkoi vielä epäluuloisena.

-Ne ovat kateellisten ihmisten lähettämiä viestejä, niihin ei pidä reagoida. Ihmiset voivat välillä toimia pöljästi netissä, mutta ei välitetä siitä. Seuraaviin kisoihin treenataan vähän enemmän.

Nyt Laama näytti jo huojentuneelta. Ihan kuin kivi olisi pudonnut sen pieneltä laamansydämeltä. Se ymmärsi, että murheista kannattaa jutella ystävälle eikä märehtiä yksinään. Varsinkin kun sillä oli niin myötätuntoisia ja empaattisia ystäviä kuin Tweety ja Häsä.