Kirjaudu

Tarinassa käsitellään

  • käsitettä klikkiotsikko ja sisällöntuottaja
  • sisällöntuottajan vastuuta
  • sisällön ja otsikon vastaavuutta

Lisää tehtäviä löydät Dogen boxista.


15. Liian suuri lupaus

Häsä istui keittiössä ja selaili puhelintaan. Hän oli tyytyväinen, sillä laamavideot olivat tuoneet hänen kanavalleen valtavasti uusia seuraajia. Suosion kasvu tuntui hyvältä ja kutkutti vatsassa.

— Mitähän tapahtuisi, jos fanien määrä kasvaisi kasvamistaan? Voisin pian olla kuuluisien tubettajien veroinen tähti, josta kaikki ottaisivat mallia. Osallistuisin gaaloihin ja mainoskampanjoihin ja… , Häsä haaveili.

Seuraavana päivänä oli Laaman agilitykisat. Tällä kertaa Laamaa oli vaikea houkutella ulos aitauksestaan ja pukemaan kilpailuliiviään päälle. Sitä kiinnosti enemmän heinän syöminen ja päiväunet kuin kilpaurheilu.

Lopulta se saatiin maaniteltua laamankuljetusautoon ja kuljetettua kisapaikalle. Häsän videokamera kävi koko ajan ja videolle tallentui, kuinka Laama löntysteli radan läpi. Sen kilpailuvietti oli täysin kadoksissa. Häsä alkoi jo hermostua.

— Tästä videostahan ei tule mitään, jos Laama ei hyppää aitojen yli, hän puuskahti.

Viimeisellä esteellä Laama sai jostain pienen innostuksen puuskan ja hyppäsi matalan esteen yli. Häsä riemastui:

— Vihdoinkin temppu! Kyllä tästä vielä hyvä video tulee!

Loppujen lopuksi video oli aika pitkästyttävää katsottavaa. Edes Häsän taiturimainen editointi ei pelastanut tilannetta.

— Hmm… nyt tarvitaan räväkkyyttä. Otsikkoa, joka takuulla herättää kiinnostuksen. Sellainen klikkiotsikko! Häsä suunnitteli.

Pienen pohdinnan jälkeen videon otsikoksi tuli: “Laama mitalijahdissa – Katso laaman huikea hyppy supervaikealla esteradalla!”

Häsää vähän arvelutti julkaista otsikkoa, sillä hän itsekin tiesi, ettei se pitänyt varsinaisesti paikkaansa. Laamahan oli vain laiskotellut ja viitannut kintaalla koko kisoille. Mutta jotenkin Häsän oli pakko saada ihmiset katsomaan videota. Olisihan se noloa, jos sitä ei katsoisi kukaan.

Ensimmäinen kommentti tuli Laamalta, joka kurkki videota Häsän olan yli.

— Eihän tuo pidä ollenkaan paikkaansa. Minähän en päässyt kuin vaivoin yhden esteen yli!

Lisää kommentteja alkoi sadella katsojilta tuota pikaa:

“Missä se huikea hyppy on? En nähnyt ensimmäistäkään!!!”

Kommentit olivat toinen toistaan kiukkuisempia:

“Huijausta!”“No olipa supervaikeaa, huh huh!”

“Mitalista ei voi puhuakaan tuolla suorituksella.”

Häsän poskia kuumotti. “Tulikohan luvattua liikoja?”, hän mietti. Samassa hän muisti Dogen puheet siitä, kuinka jokaisella sisällöntuottajalla on vastuu julkaisujensa oikeellisuudesta. Hän ei ollut aikaisemmin ehkä ymmärtänyt Dogen opetusta, mutta nyt hän oivalsi: “Doge tietysti tarkoitti sitä, että minun pitää olla rehellinen, kun julkaisen jotakin nettiin. Sisällön ja otsikon on vastattava toisiaan, enkä voi epärehellisin keinoin houkutella katsojia videoilleni.”

— Olet oikeassa Laama, minun ei olisi pitänyt julkaista koko videota. Valheellinen otsikko vain pahensi tilannetta. Huh, nyt vähän harmittaa, Häsä voivotteli.

— Kuule Häsä. Lupaan tsempata seuraavissa kisoissa, niin sinun ei tarvitse keksiä liioiteltuja otsikoita videoille. Mennään heti harjoittelemaan temppuja, Laama lohdutti.