Mikä on sosiaalinen media?
Sosiaalinen media (lyhennetään arkikielessä some) tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja sisällöntuottaja tiedon vastaanottajana olon lisäksi.
Sosiaalisessa mediassa viestintä tapahtuu monelta monelle, eli perinteisille joukkotiedotusvälineille ominainen viestijän ja vastaanottajan välinen ero puuttuu. Käytännössä viestintä tapahtuu kuitenkin jonkin keskitetyn palveluntarjoajan kautta. Sosiaalinen media on ilmiö, joka on muuttanut yhteiskunnan tuotanto- ja jakelurakennetta, taloutta ja kulttuuria.
Professori Andreas M. Kaplanin ja Michael Haenleinin mukaan ”sosiaalinen media on joukko internet-sovelluksia, joiden ideologinen ja tekninen perusta on Web 2.0:ssa ja jotka mahdollistavat loppukäyttäjien tuottaman sisällön luomisen ja välittämisen”.
”Sosiaalinen media” on termi, jota alettiin käyttää yleisesti vuonna 2009. Sitä ennen puhuttiin enemmän web2.0:sta, Internetin uudesta sosiaalisemmasta ”versiosta” ja sitä aikaisemmin puhuttiin ”uusmediasta”.
Someyhteisöjä ovat esimerkiksi:
- bloggaajat, jotka yhdessä lukijoidensa kanssa keskustelevat esim. muodista, kutomisesta, kakuista, sisustamisesta…
- twiittaajat, jotka mikrobloggaavat, eli kirjoittavat lyhyitä viestejä, twiittejä, Twitterissä. Suomessa Twitterin käyttäjiä on Suomessa alle 2 miljoonaa.
- facebookkaajat, jotka mikrobloggaavat, chattaavat, pelaavat, jakavat kuvia oman verkostonsa kanssa Facebookissa. Yhdellä ihmisellä on harvoin ”omaa yhteisöä” vaan hän kuuluu useisiin yhteisöihin: hänellä on koulukavereita, sukulaisia, naapureita, harrastus- ja työkavereita ja muita vertaisverkostoja. Parhaimmillaan yhteisöt elävätkin Facebookin ryhmissä, jotka ovat erikoistuneet eri aiheisiin. Johanna ylläpitää esimerkiksi nukkekotiryhmiä, kierrätysryhmää ja yhteisömanagereille suunnattuja ryhmiä. Facebook on Suomen suosituimpia some-palvelu, jota käyttää noin 2,7 miljoonaa suomalaista.
- Facebookin omistama WhatsApp on kuitenkin kirinyt Facebookin ohi ja Instagram on myös kovassa nosteessa.
- wikipedistit, ihmiset, jotka kirjoittavat artikkeleita Wikipediaan. Aktiivisten (joka kuukausi sisältöä tuottavien) Wikipedia-päivittäjien määrä lasketaan enintään sadoissa.