Netiketti tarkoittaa hyvää käyttäytymistapaa netissä, netin etikettiä.
Sadat miljoonat ihmiset käyttävät nettiä, joten saatat törmätä siellä myös myös huonoon käytökseen. Meistä jokainen voi tehdä netin käytöstä mukavaa ja joustavaa noudattamalla yhteisiä sääntöjä.
Hyvien käytöstapojen ei tulisi poiketa normaalista kasvokkaisesta kanssakäymisestä, vaikka ympäristönä onkin netti.
Ole kohtelias ja ystävällinen lähettäessäsi sähköpostiviestejä tai osallistuessasi keskustelupalstalle.
Jos väittelet netissä, pitäydy asiassa äläkä sorru arvostelemaan muita keskustelijoita.
Nettiin kirjoitetut asiat saattavat säilyä siellä pysyvästi, joten on tärkeää miettiä mitä kirjoittaa tai millaisia kuvia jakaa nettiin.
Netissä julkaistut teokset ovat tekijänoikeudella suojattuja ja niiden käyttämiseen tarvitaan tekijän lupa. Netikettiin kuuluu siis käyttöoikeuksien selvittäminen. Selvitä ennen käyttöä, ovatko materiaalin käyttöoikeudet vapaat vai rajoitetut.
Keskusteluissa netissä on mukana eri ikäisiä ihmisiä, joilla on erilaiset taustat ja kokemukset. Tämä voi vaikeuttaa keskustelua, kun tavat toimia ja puhua voivat poiketa toisistaan suuresti, eikä keskustelussa ole mahdollista nähdä toisen ilmeitä ja eleitä. Etenkin huumorin voi välillä tulkita väärin.
Mieti aina kirjoittamistasi netissä. Kysy itseltäsi: Onko tekstini totta? Onko tekstini asiallista? Onko tekstini välttämätöntä? Mikäli vastaus on kyllä, on todennäköistä, että ihmiset ymmärtävät viestin oikein. Jos vastaus on ei, voidaan tekstisi tulkita trollauksena eli nettihäirintänä.
Ole reilusti oma itsesi. Verkossa on monenlaisia ihmisiä, eikä kaikki ole sitä miltä näyttää. Älä valehtele omasta iästä tai ulkonäöstä, se ei ole netiketin mukaista. Mieti aina tarkasti, ennen kuin kerrot kenellekään nettitutulle henkilökohtaisia tietojasi, kuten nimeäsi, puhelinnumeroasi tai kotiosoitettasi.
Kun toimit netissä fiksusti ja turvallisesti, on ajan viettäminen siellä rentouttavaa ja mukavaa. Käyttäjät nimimerkkien ja sähköpostiosoitteiden takana ovat oikeita ihmisiä. Ystävällisyys ja suvaitsevaisuus ovat hyviä ominaisuuksia, jotka huomataan nettiympäristössäkin.
Jos netissä tulee vastaan epäasiallista käytöstä tai jotakin sinua epäilyttävää, keskustele asiasta esimerkiksi vanhempasi, opettajan tai nuorisotyöntekijän kanssa. He osaavat kertoa, tuleeko asiaan puuttua.