
Mediakupla = informaatiokupla, tietokupla, somekupla
Monet verkkosivut käyttävät personoitua hakua, eli ne räätälöivät kullekin käyttäjälle yksilöllisen tarjonnan sisällöistä ja mainonnasta perustuen käyttäjän toimintaan sivustoilla.
Verkkosivujen algoritmit ottavat huomioon esimerkiksi käyttäjän hakuhistorian, sijainnin ja klikkaukset ja päättelevät näiden pohjalta, mistä käyttäjä on kiinnostunut. Kun näytettävä sisältö perustuu aiempiin tykkäyksiin ja tiettyjen sivujen avaamiseen, muodostuu internetin käyttäjälle oma kupla, jonka sisällä kaikki tieto on samankaltaista. Tätä kuplaa sanotaan informaatiokuplaksi, tietokuplaksi, somekuplaksi tai mediakuplaksi.
Informaatiokuplassa käyttäjä näkee vain algoritmien suodattaman sisällön.
Jokaisen käyttäjän verkkonäkymä on erilainen. Sinä ja kaverisi voitte hakea hakukoneesta samaa asiaa ja saada täysin erilaiset tulokset. Myös esimerkiksi Facebook suodattaa käyttäjän kavereiden julkaisuja pohjautuen aiempiin tykkäyksiin ja jakoihin.
Miten mediakuplan syntymistä voi välttää?
Jos informaatiokuplassa eläminen huolestuttaa, niin onneksi asialle voi tehdä jotain. Uutisia lukiessa on oleellista vaihtaa uutissivustoja silloin tällöin, eikä lukea pelkästään kavereiden suosittelemia juttuja somessa. Pohdi mahdollisimman erilaisia näkökulmia ja katsantakantoja uutisten otsikoihin. Informaatiokuplaa vastaan voi taistella esimerkiksi kirjautumalla aina ulos sähköpostista, tyhjentämällä netin selaushistoria tai käyttämällä incognito-tilaa. Tärkeintä on oman ymmärryksen lisääminen algoritmien toiminnasta ja vaikutuksesta omaan nettikäyttäytymiseemme.