Tunnista nettimainos – kuvallisen vaikuttamisen keino

Esimerkiksi YouTuben mainontamuodot jakautuvat kolmeen päämainostyyppiin – TrueView In-Stream, TrueView Video Discovery sekä puskurimainoksiin. Instagramissa tyypilliset mainokset ovat kuvamainoksia, karusellimainoksia, tarinamainoksia ja videomainoksia joihin käyttäjä törmää selatessaan syötettään.
Miten mainokset sitten toimivat?
Mistä mainostaja saa rahaa ja miten mainokset vaikuttavat median kanavan käyttöön?

1. TrueView In-Stream

Kun haluat katsoa videota, toistuu mainostajan tähän istuttama mainosvideo. Nämä varsinaisen videon edessä näytettävät videomainokset ovat ohitettavissa 5 sekunnin katsomisen jälkeen.

TrueView In-Stream -videomainokset tarkoittavat sellaista mainosvideota, joka näkyy ennen käyttäjän valitsemaa videota. Käyttäjän klikatessa haluamaansa videota, toistuu haluttua videota ennen mainostajan tähän istuttama mainosvideo. Nämä varsinaisen videon edessä näytettävät videomainokset ovat ohitettavissa 5 sekunnin katsomisen jälkeen.

TrueView In-Stream-muotoisella videomainoksella mainostava maksaa mainoksen näyttökerrasta vain, mikäli videota katsotaan yli 30 sekuntia tai kun videon katsoja on vuorovaikutuksessa videon kanssa. Alle 30 sekunnin mittaisen videomainoksen näyttämisestä käyttäjälle mainostaja maksaa ainoastaan silloin, kun videomainos on katsottu loppuun asti.

2. TrueView Video Discovery

Nämä mainokset näkyvät YouTuben hakutulosten seassa. Mainoksia näytetään varsinaisen hakutulossivun lisäksi myös videon katselusivulla sekä YouTuben etusivulla.

TrueView Video Discovery -mainokset taas näkyvät YouTuben hakutulosten seassa. Mainoksia näytetään varsinaisen hakutulossivun lisäksi myös videon katselusivulla sekä YouTuben etusivulla.

Tämä mainostyyppi koostuu staattisesta kuvasta ja mainostekstistä. Kuvan ja tekstin yhdistelmä näkyy siis luetteloituna varsinaisten videoiden rinnalla, hakutulosten yläreunassa. Video Discovery toimii hyvin esimerkiksi silloin, kun halutaan mainostaa tiettyä tuotetta tai palvelua samaan aiheeseen liittyvissä videoissa.

TrueView-mainostyyppien idea on, että mainostaja maksaa vain sellaisista mainoksen näytöistä, jolloin käyttäjän voidaan osoittaa huomanneen mainoksen. Näin ollen mainostaja ei maksa turhasta tai satunnaisesta mainoksen näyttökerrasta.

3. Puskurimainos

Puskurimainos on 6 sekunnin mittainen videomainos, joka näkyy ennen videota.

In-Stream -mainoksesta poiketen puskurimainos ei ole kuitenkaan ohitettavissa.

Puskurimainokset eivät kuulu TrueView-mainoksiin, joten näiden toiminta ja veloituslogiikka ovat aiemmin mainittuihin mainostyyppeihin nähden varsin erilaisia. Puskurimainos on 6 sekunnin mittainen videomainos, joka näkyy ennen videota. In-Stream -mainoksesta poiketen puskurimainos ei ole kuitenkaan ohitettavissa.

Koska puskurimainoksen näyttökerta ei vaadi (ohittamattomuutensa takia) käyttäjän vuorovaikutusta, ei tämän mainostyypin veloitustapa voi luonnollisesti liittyä klikkaukseen. Tästä syystä puskurimainoksista maksetaankin tuhannen näyttökerran hintatarjouksen mukainen summa.


Älä klikkaa huijausta

Sosiaalisen median sovelluksia selatessa silmiisi voi putkahdella kauniita kuvia ja videoita uusista yrityksistä, jotka kauppaavat esim. elektroniikkaa, vaatteita tai kauneustuotteita.

Mainos voi esim. kertoa, että mitään hävittävää ei tilaajalla ole, koska viikon näytepakkauksesta veloitettaisiin vain postikulut ja jatkotilauksen saisi perua milloin vain.

Kuitenkin kun tilaus on tehty ja maksukorttia on käytetty, on mahdollista, ettei asiakas koskaan saa tuotetta, tuote on väärä tai ei ollenkaan samanlainen kuin kuvassa. Kuukausi toisensa jälkeen tuotteesta velotetaan rahaa maksajan tililtä eikä ulkomailla toimivaan yritykseen saa kontaktia. Sähköposteihin saattaa vastata robotti, joka viittaa toimitusongelmiin. Tämän kaltaiset nettihuijaukset voi välttää tarkastamalla yrityksen asiakasarviot monesta eri lähteestä.