Kirjaudu

Kursorin kännykkä- ja viestittelyetiketti

Ruokailu
Kaikki esineet, jotka eivät liity ruokaan tai kattaukseen tulisi pitää poissa pöydältä: avaimet, pikkulaukut, aurinkolasit, ja ennen kaikkea puhelimet.
Älä tekstaile pöydässä!
Jos olet tilanteessa, jossa pahoittelisit kohteliaasti mennäksesi vessaan, sinun tulisi poistua kohteliaasti myös ennen kuin tartut puhelimeesi.
Kaiuttimen käyttö
Kerro puhujalle, että sinulla on kaiutin päällä. Älä käytä kaiutinta, ellet ole toimistolla kokouksessa, johon joku osallistuu etänä. Varoita puhujaa siitä, että muita on läsnä ja sulje ovi. Kaiuttimen pitäminen täysillä silloin, kun tarkistat ääniviestejäsi, on ärsyttävyyden huippu.
Sähköpostit asiallisesti
Älä lähetä sähköpostia, jossa sanot vain ”Moi!” Jos sinulla ei ole muuta sanottavaa sähköpostivastauksessasi kuin ”Kiitos!”, älä lähetä sitä. Täytät vain toisten Saapuneet-kansiota.
Katso henkilöä eikä kännykkää!
Pidä puhelin poissa, kun keskustelet kasvotusten. Kun keskustelet jonkun kanssa kasvotusten, älä vilkuile samalla puhelintasi nähdäksesi, kuka yrittää tavoitella sinua.
Isot kirjaimet ja liitteet harkiten!
Mitä ei pidä tehdä kirjoittaessaan sähköpostia: huutaa käyttämällä pelkkiä isoja kirjaimia, käyttää värillisiä fontteja ja hymiöitä, liittää viestiin isoja liitetiedostoja, lähettää viestiä eteenpäin, ellei se ole perusteltua.
Puhelin piiloon ja ole läsnä
Kunnioita opettajaa ja vanhempiasi käytöksellä. Älä tarkista henkilökohtaisia laitteitasi sellaisen kokouksen oppitunnin tai kokouksen aikana, johon osallistuu opettajasi, vanhempasi joku muu joka yrittää keskustella kanssasi.
Vastaa asiallisesti
Kerro puhelimeen nimesi. Älä vastaa vain “Moi!” tai “Haloooo?” Kun vastaat puhelimeen vaikka toisen ihmisen puhelimeen, kerro nimesi ja kenen puhelimeen henkilö on soittanut: ”Hannelen puhelimessa Jennifer paikalla.”
Lyhyet ääniviestit
Kun jätät ääniviestiä, kerro koko nimesi ja numerosi. Kerro ytimekkäästi, miksi soitat. Toista ensimmäinen vaihe ja hyvästele. Pidä viesti hyvin lyhyenä.
Pidä äänettömällä koulussa
Pidä puhelimesi äänettömällä. Jos jätät kännykkäsi laatikkoosi/putpettiisi, laita se äänettömälle. Varsinkin jos soittoäänesi on jokin räväkkä rokkibiisi.
Puhelin kävellessä?
Seuraa liikennettä äläkä selaa puhelintasi. Nosta pääsi havainnoimaan kadun ylityksissä jotta et jäisi auton alle. Pysyttele jalkakäytävän oikealla reunalla äläkä tee äkkipysähdyksiä. Älä pysähdy tekstaamaan tai tarkistamaan sähköpostia kun ylität tietä!
Musiikki vain omille korville
Älä soita musiikkia liian kovalla. Jos käytät soitintasi korvanappien kanssa, lähelläsi olevat henkilöt kuulevat soittolistasi ja se kuulostaa siltä kuin DJ:nä toimisi pieni ärsyttävä kärpänen! Musiikkia kuunnellessa on hyvä ottaa muut huomioon, etenkin julkisissa tiloissa.
Puhelut ja viestit omana tietona
Vältä julkisia puhelinkeskusteluja varsinkin salaisista asioistasi. Älä puhu puhelimeen odotustilassa, hotellin uloskirjautumisjonossa, ravintolassa, junassa tai, luoja varjelkoon, vessakopissa. Älä näytä henkilökohtaisia viestejäsi tai toisten kirjoittamia viestejä muille.
Älä häiritse viestittelemällä
Noudata tätä pikaviestinnän etikettiä. Kysy aina, onko nyt hyvä hetki chattailla. Ota huomioon toisten ihmisten aikataulut ja nukkumaanmenoajat.
Vältä huutamasta puhelimeen
Älä huuda puhelimeen. Vaikka sinä et kuulisikaan linjan toisessa päässä olevaa henkilöä kovin hyvin, se ei tarkoita sitä, ettei hän kuulisi sinua.
Pidä rajat mediassa
Mieti tarkkaan, mitä kirjoitat. Älä kirjoita sosiaaliseen mediaan arkaluontoisia henkilökohtaisia asioita, varsinkin jos koulukaverisikin voivat lukea kirjoituksesi.