Toinen kiitollisuuden ajattelun herättäjä, on päivän huippukohta.
“Mikä oli päivän paras hetki?” tai ”Mikä asia sujui tänään hyvin?”.
Kuitenkin jos päivässä on ollut suuria, vaivaavia huolia, niin ne on myös hyvä käsitellä.
2. Kiitollisuuspurkki
Kiitollisuuspurkkiin kerätään asioita mistä olemme kiitollisia viikon ajalta.
Viikon lopuksi ne luetaan yhdessä. Apukysymyksinä:
“Mikä sai minut nauramaan? Mikä meni hyvin? Kuka auttoi minua tänään?”
Lauseet voivat myös olla jatkettavia. ”Olen tänään iloinen siitä, että..” tai ”Minusta oli tänään ihanaa, kun..”.
Kiitollisuuden aiheet ovat yhteisiä, eikä tarkoitus ole laskea kuinka monta kukin on kirjoittanut viikon aikana. Lapset voivat olla myös kiitollisia, aikuisen mielestä, tosi kummallisista asioista ja sama toisinpäin. Kiitollisuuden aiheita ei myöskään vertailla, ettei kenellekään tule tunnetta, että hän tuntee kiitollisuutta väärin tai sisarus osaa osoittaa kiitollisuutta ”paremmin”.
3. Kiitollisuuspäiväkirja
Kiitollisuuspäiväkirja on monelle tutuin kiitollisuusharjoitus. Siihen kirjataan päivittäin, kolme kertaa tai kerran viikossa niitä asioita, mistä on kiitollinen. Tutkimusten mukaan ”tehokkain” tapa pitää kiitollisuuspäiväkirjaa, on tehdä sitä kolmesti viikossa.
4. Kiitollisuusviesti/kortti/kirje
Kiitollisuuden osoittaminen nostaa myös omaa kiitollisuuden tunnetta. Sen lisäksi, että kiitollisuutta osoittaa sanoin, voi sen tehdä viestillä, kortilla ja kirjeellä
Käytte luokan kanssa retkellä jossain kohteessa.
Miettikää yhdessä, mitä kaikkea kivaa päivän aikana on tapahtunut ja kertaamme hyviä hetkiä. Sitten todetaan yhdessä: ”Lähetetäänkö kiitosviesti?”. ”Joo.” ”Mitä haluaisit siihen kirjoittaa?” Kirjoittakaa yhdessä, kuinka kivaa oli käydä, päivän huippukohdat ja kiitokset. Lopuksi luen sen läpi kaikille. Viestistä tulee hyvä olo ja varmasti myös vastaanottajalle.
Voit tehdä pienen harjoituksen heti nyt.
Mieti ketä voisit kiittää heti tällä hetkellä. Jos henkilö ei ole läsnä, kirjoita hänelle tekstitekstiviesti (tai käytä muuta pikaviestintävälinettä). Lähetä viesti.
5. Kiitollisuuskiikarit ja hyvän lokikirja
Voit askarrella kiitollisuuskiikarit (pahvista tai vessapaperirullista), joilla on tarkoitus etsiä kaikkea hyvää. Tähän voi liittää laivailuteeman, jossa etsitään hyviä asioita kiikareilla ja kirjoitetaan bongaamia hyviä asioita/tapahtumia/hetkiä kapteenin lokikirjaan. Päivän tai viikon jälkeen lapset voivat lukea otteita kapteenin lokikirjasta miehistölle (muulle luokalle).
6. Hyvien hetkien uusinta
Sanotaan, että asioissa ei saa velloa eikä vatvoa, mutta on yksi poikkeus. Hassut tapahtumat, nauruntäyteiset muistot ja hyvät hetket ovat tehty vellomista, uudelleen muistelua ja vatvomista varten. Niitä saa pyörittää mielessään uudestaan ja uudestaan, sillä niiden muistelu tekee hyvää aivoillemme ja niiden jakaminen vahvistaa ihmissuhteitamme.
Joka päivä olisi hyvä miettiskellä ainakin kymmenen minuuttia jotain hyvää tapahtumaa.
7. ”Minä keksin” – kiitollisuudenosoitus
Parasta on ne ideat, jotka tulevat suoraan oppilailta. Annetaan kaikille mahdollisuus myös itse miettiä, miten juuri hän haluaa osoittaa tai harjoittaa kiitollisuutta.
8. Käännetään kurja juttu kiitollisuudeksi
Kuvitellaan että yrität ehtiä bussiin. Kaadut pahasti, lyöt pääsi ja nenäsi ja kädet menevät ihan verille. Liikenne jatkaa kulkua ympärilläsi. Nyt nolottaa, näkiköhän kukaan. Kaveri auttaa sinut ylös. Koulupäiväkin menee nyt ihan pilalle. Nenäkin on ihan veressä ja näytät räjähtäneeltä. Soitat vanhemmallesi joka hakee sinut terveyskeskukseen ja sieltä kotiin lepäämään. Läksyt saat kaveriltasi tekstarilla.
Pysähdytään. Mitkä kaikki asiat ovat kuitenkin hyvin?
Auto ei ajanut päältäsi. Nenän verenvuodon saa loppumaan. Oli hyvä kaveri joka auttoi minut ylös. Sait viettää rauhassa aikaa kotona. Sait kuitenkin koulutehtävät ja hoidettua kouluhommat. Nenäkin on parempi ja käsien haavat ovat ummessa.
Tilanteessa oli lopulta enemmän positiivista kuin negatiivista. Kun opetellaan kääntämään kaikki mahdollinen parhain päin, emme jää kantamaan ikäviä mietteitä. Loppu hyvin, kaikki hyvin.
Lähteet: Kiitollisuustehtäviä on muokattu Positiivinen pedagogiikka -blogikirjoituksen pohjalta kouluryhmälle sopiviksi. Alkuperäiset ideat kiitollisuuden harjoittelemiseen on poimittu tästäblogista.