Miten lievittää someriippuvuutta?
1. Säädä piippaavat hälytykset ja bannerit pois
Säädä puhelimesi niin, ettei siihen tule piippaavia ilmoituksia vaikkapa iltakahdeksan jälkeen. Sinun on saatava lepohetkiä sosiaalisesta mediasta. On normaalia olla välillä myös offline.
2. Kirjaa ylös viettämäsi tunnit somessa
Kirjaa ylös siellä viettämäsi tunnit. Siitä näet, kuinka isosta ongelmasta on kyse. Kymmenen tuntia somea päivässä on jo paljon, kaksi tuntia päivässä ei ehkä ihan niin paha.
3. Pidä taukoa – siirrä esim. aplikaatiot pois puhelimen etusivulta
Kokeile “somepaastoa” siirtämällä eniten aikaavievät aplikaatiot pois puhelimen aloitussivulta.
4. Tiedosta harha “paitsijäämisen pelko” jonka some monelle aiheuttaa
Jo kahdenkymmenen somessa vietetyn minuutin jälkeen ihmisille tulee tunne, etteivät he ole tehneet riittävästi, että he ovat jääneet paitsi jostain tai että he ovat huonompia kuin muut. Keskeisenä tunteena on se, että jää jostain paitsi. Tulee paniikki, että mitä minulta jää kuulematta, näkemättä tai lukematta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä some saa ihmisen luulemaan, että hänen pitäisi tehdä yhtä paljon ja hauskoja asioita kuin kaikki seurattavat yhteensä.
5. Sovi itsesi kanssa ajat jolloin saat käyttää somea
Vähentämisen voi aloittaa vaikka niin, että määrittelee itselleen tiettyjä aikoja tai tilanteita, joissa ei käytä somea ollenkaan. Tietyn kellonajan jälkeen ei anneta itsensä avata enää sosiaalista mediaa.
6. Suhtaudu kriittisesti ja pohdi toiminnan vaikutuksia itseesi
Some on yhä niin uusi ja jännittävä osa elämäämme, ettei sen ongelmallisuuteen ole vielä herätty. Siksi someriippuvuudet ja -ongelmatkin ovat meillä vielä uusia. Myös tupakointia hehkutettiin aikanaan ja pidettiin hienona juttuna. Kukaan ei ajatellut sen vaaroja.