Kirjaudu

Tarinassa käsitellään

  • digilaitteiden hyötyjä ja haittoja,
  • internetin ja laitteiden järkevää käyttöä ja
  • harjoitellaan tietotekstien käyttöä opiskelussa.

 

Tarinatehtävien lisäksi voit syventää aihetta Miuku-Maukun kirjaston tehtävillä.


6. Mahdoton kotitehtävä

Appi pyöräili koulusta kotiin. Aina välillä hän kokeili taskuaan ja etsi puhelinta varmistaakseen, oliko kukaan soittanut tai lähettänyt viestejä. Sitten hän muisti, että puhelin oli edelleen Kursorilla korjattavana.

— Onpa hankalaa elää ilman puhelinta, Appi puhisi harmissaan.

Ja hankalampi tilanne oli vielä edessä. Opettaja oli antanut kotitehtävän, jossa piti etsiä tietoa netistä ja koota tiedot esitelmäksi. Normaalisti Appi olisi käyttänyt tehtävään puhelinta: etsinyt tietoa Googlesta ja Wikipediasta ja koonnut löydöksistään PowerPoint-esityksen tai ajatuskartan jollakin sovelluksella, esimerkiksi Popletilla. Nyt se ei ollut mahdollista, piti keksiä jotain muuta.

Appi saapui kotipihalle kulmat kurtussa. Doge hypähteli häntä vastaan ja toivotti iloisesti tervetulleeksi kotiin. Samassa naapurin pihalle tuli myös Siry-täti.

— Hei Appi, miksi olet noin huolestuneen näköinen?

Appi selitti mahdottoman kotitehtävänsä Sirylle.

Siry innostui heti:

— Hätä ei ole tämän näköinen, Appi. Tulepa käymään minun kirjastossani. Sieltä löydät varmasti kaiken tarvitsemasi tiedon. Ja ota Doge mukaan, Miuku-Mauku kaipaa seuraa.

Appi ja Doge lähtivät saman tien Siryn luokse. Se olikin jännittävä talo, täynnä uusinta tekniikkaa. Siryn kotia kutsuttiin älytaloksi, ja Appia kiinnostivat valtavasti kaikki asunnon laitteet ja vempaimet.

Tällä kertaa Siry vei heidät kuitenkin suoraan kirjastoon. Se oli valtava huone, jonka kaikki seinät oli vuorattu kirjahyllyillä lattiasta kattoon. Appi katseli kirjahyllyjä ihmeissään.

— Täältä löydät varmasti kaiken tiedon, mitä tarvitset, Siry vakuutti.

— Sanot vain, mistä aiheesta etsit tietoa. Kaikki on arkistoitu aakkos- ja aihejärjestykseen. Arkistokorteista löydät haluamasi teoksen ja sen hyllypaikan.

Appi alkoi selata arkistokortteja.

— A niin kuin ammatit… Tuossa! Heti löytyi sopiva kirja!

— Nyt tarvitset vielä kyniä ja paperia, teet aiheesta oikein hienon julisteen, Siry neuvoi.

Appi alkoi työn touhuun. Dogekin lähti innoissaan tutkimaan hyllyjä. Kirjat tuoksuivat sen mielestä erikoiselta, vähän kuin kissalta. Se nuuski kirjarivejä, kun yhtäkkiä sen nenä osui johonkin pehmeään. Esiin pilkisti kissan karvainen häntä – Miuku-Mauku oli asettunut mukavaan makuuasentoon hyllyn nurkkaan.

— Tule Doge seurakseni tänne kirjojen taakse, täällä on mukavan rauhallista loikoilla, se kutsui.

Doge hyppäsi hyllylle. Kohta alkoi kuulua tasainen kuorsaus, kun kaverukset nukahtivat Siryn kirjastoon. Sen lisäksi kuului vain kynän rapina paperia vasten. Appi kirjoitti esitelmää toiveammatistaan.


Edellinen tarina: 5. Kahden päivän haaste

Seuraava tarina: 7. Siryn ihmeellinen koti