Kirjaudu

Tubettajan tietonurkka

Tubetus, TikTokkaus, Snäppäys, hyödyt ja haitat – mitä kaikkea somejulkaisijan tulisi tietää?

#sisällöntuottaminen #kuluttaja #seuraaja #tilaaja #koukuttavuus
Tubettaja on YouTubeen ja usein myös muihin sosiaalisen median kanaviin sisältöä tekevä henkilö. Tubettajat ovat nousseet viime vuosina nuorten suurimmiksi idoleiksi joiden videoita katsotaan päivittäin satoja tunteja pelkästään Suomessa. Tubettajien sisältö vaihtelee omasta elämästä kertovista videoista erilaisiin aihepiireihin, kuten pelit, tekniikka, kauneus, meikit ja matkustaminen.
Tubettajien seuraan ovat liittyneet myös TikTokkaajat, Snäppääjät sekä podcastaajat, joista ensimmäiset tekevät sisältöä sovellukseen ja jälkimmäiset tekevät radio-ohjelmien kaltaisia kokonaisuuksia nettiin.
Podcast-lähetysten suosio on kasvanut viime vuosina. Podcastin idea on, että keskustelua itseään kiinnostavista aiheista voi kuunnella siellä missä haluaa ja milloin haluaa. Podcastien avulla voi pysyä tietoisena mistä kulloinkin puhutaan. Sisällöntuottajat kuuntelevat kuulijoitaan ja tekevät heidän toivomistaan aiheista podeja, eli podcast-jaksoja.
Sosiaalisessa mediassa vaihdetaan kuulumisia, iloitaan ja hullutellaan yhdessä, osallistutaan ja vaikutetaan, mutta siellä voidaan myös kohdata vastoinkäymisiä, pahoittaa mielensä ja tulla kiusatuksi.
 
Tutkijat ovat kartoittaneet sekä sosiaalisen median välineiden tuomia hyötyjä että myös haittavaikutuksia. Nykyään yhä enemmän keskitytään myös siihen, kuinka sosiaalinen media vaikuttaa erityisesti kehittyviin nuorten aivoihin ja teini-ikäisten mielenterveyteen. Tutkimustulokset osoittavat, että teinien nähdessä kuviensa tai postaustensa saaneen paljon tykkäyksiä ja kommentteja, heidän aivojensa nucleus accumbens -osa aktivoituu. Tämä suomeksi aivon palkitsemisjärjestelmänä paremmin tunnettu osa-alue on sama kuin mikä aktivoituu silloin, kun ihminen esimerkiksi syö suklaata tai voittaa pelissä. Kyse on siis varsin koukuttavasta tunteesta.

YouTube
tubettaminen, tubettaa

Tubettamisesta on tullut suosittu ja tärkeä harrastus. Tube-harrastuksella on myös merkittäviä kehittäviä puolia, joita tarvitaan digitalisoituvassa maailmassa.
Tilaaja
seuraaja

Tilaajat ovat eri sosiaalisen median kanavien seuraajia, eli kuluttajia. Tubettajat tai Tiktokkaajat ovat videoiden tuottajia. Suurin osa seuraajista katsoo videoita, mutta vähemmistö tekee niitä itse.
Vloggaus
vlogata, vloggari

Videobloggaaminen tarkoittaa videoiden kuvaamista esimerkiksi omasta arjesta, ja niiden lataamista nettiin muiden katsottavaksi. Vloggaaminen on kuitenkin vain yksi tubettamisen alalajeista.
Podcasting
podi, podcastaaja

Podcasting on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Podcastin pitäjä julkaisee RSS- tai Atom-syötettä, jossa on tiedot julkaistuista äänitiedostoista. Kuuntelijalla on puolestaan ohjelma, joka seuraa syötteen päivittymistä ja automaattisesti lataa sen perusteella tiedostot myöhemmin kuunneltavaksi.
Aiheita Podcasteissa
 • arkipäivän kysymykset tavallisten ihmisten pohtimina
 • asiantuntijavieraita
 • mielipidekeskustelu tietystä kysymyksestä
 • näkökulmien jakaminen
 • vinkkien jakaminen

 

TikTok
tiktokkaaja, tiktokkaus

TikTok on sosiaalisen median sovellus, jolla voi luoda ja jakaa lyhytvideoita ja tehdä suoria lähetyksiä.
Videoita voi selata palvelussa pyyhkäisemällä ylöspäin. Kesto videoissa on max. 15 sekuntia. Kirjautuneena palveluun voit seurata mielenkiintoisia tiktokkaajia ja tykätä videoista sekä lähettää viestejä.
Aiheita TikTokeissa
 • tanssi
 • lipsync
 • temppu
 • statement
 • tyyli
 • vitsit
 • kauneus
 • lemmikkivideot
For you on sovelluksen laskeutumissivu, eli aloitussivu jossa tekoälypohjainen algoritmi suosittelee käyttäjille kiinnostavia videoita
Following -kohdasta löydät seuraamiesi tilien uudet videot
Discover -sivulta löydät kulloinkin trendaavien, eli suosittujen ilmiöiden hashtagit, jotka ovat usein erilaisia haasteita
SnapChat
snäppääjä, snäppäys

SnapChat on ilmainen pikaviestipalvelu, jota käytetään erityisesti kuvien ja lyhyiden videoiden nopeaan ja helppoon jakamiseen. Kuvia ja videoita eli snäppejä (snap) voi palvelussa muokata reaaliaikaisesti erilaisilla hauskoilla efekteillä ja filttereillä, kuten kasvokuvien päälle lisätävillä animoinneilla, sekä teksteillä ja piirroksilla.
Palvelussa on koukuttavia, pelillisiä ominaisuuksia. Käyttäjä saa esimerkiksi aktiivisuudestaan pisteitä (score). Jos kaverin kanssa pitää yllä viestiketjua yhteen putkeen vaikka 30 päivää, kaverin nimen perään tulee luku 30 ja tulenlieska-emoji (Streak). Kaverit joiden kanssa on snäpännyt eniten, palvelu merkkaa tietynlaisella kaveri-emojilla.

Tunnista aiheet ja videoiden tyylilajit!

Videoblogien eli vlogien aiheet vaihtelevat laidasta laitaan.
Vlogien tekotapoja voivat olla:
 • Pelivideo = video, jossa pelataan ja samalla selostetaan pelin kulkua
 • My Day / My Week = päiväkirjavideo, jossa kerrotaan tekijän päivästä tai viikosta
 • DIY = Do it yourself eli tee se itse -videoilla opastetaan askartelemaan tai rakentamaan jotakin itse
 • Tutoriaali = ohjevideo jonkin asian tekemiseen
 • Lifehack = video, jossa annetaan elämää helpottavia vinkkejä
 • Haaste = video, jossa suoritetaan jokin haaste
 • Testi = video, jossa testataan jotakin tuotetta tai palvelua
 • Kaupallinen yhteistyö = video, jossa tubettaja markkinoi yhteistyökumppanin tuotetta tai palvelua. Video merkitään tekstillä “Kaupallinen yhteistyö”

Turvataidot

Muistathan, että mikä tahansa julkinen video saattaa levitä viraaliksi, eli saada katselijoita ympäri maailman. Silloin tekijä tulee kohtaamaan paljon erilaisia, positiivisia ja negatiivisia kommentteja videosta. Kiusaaminen on aina väärin. Jos joudut tilanteeseen, jossa sinua kiusataan netin välityksellä, puhu asiasta ja hae apua.

Riippuvuus

Selkein merkki riippuvuudesta sosiaalisen median sovelluksiin on se, ettei pysty laittamaan puhelinta pois näkyvistä, vaikka joku läheinen sitä pyytää. Toinen merkki on se, ettei pysty irtautumaan puhelimesta, vaikka pitäisi olla tekemässä jotain muuta. Vakava someriippuvuus oirehtii samoin kuin nettiriippuvuus tai muut riippuvuudet. Seurauksena on väsymystä, levottomuutta, keskittymiskyvyn puutetta ja ärtyisyyttä. Hae apua riippuvuuteen yhdessä koulun tai kodin aikuisten kanssa.

Yksityisyys ja rajat

Salaisiksi tarkoitetut kuvat voivat säilyä internetissä pitkään ja levitessään kääntyä käyttäjää vastaan vielä vuosien päästä. Toisen julkaisusta on helppoa ottaa kuvakaappauksia tai nauhoittaa niitä omaan puhelimen eri toiminnoilla. Pohdi siis tarkasti mitä itse julkaiset ja raportoi jos näet jotain epäilyttävää. Jos itselle sattuu nolo juttu tai jokin vahinko netissä, käänny aina turvallisen aikuisen puoleen.

Jos joku lähettää sinulle kiusaavia, outoja, ahdistavia, epäsopivia viestejä:
 • estä käyttäjä
 • ota ruutukaappaus
 • puhu turvalliselle aikuiselle
Ikäraja useimpiin sosiaalisen median palveluihin on 13 vuotta ja palvelun käytöstä on aina keskusteltava säännöt vanhempien kanssa.