
Mitä saa kuvata, mitä julkaista?
Monilla lapsilla ja aikuisilla on taskussa puhelin, jolla kuvataan ja kuvia myös julkaistaan ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Myös riistakamerat (joilla seurataan eläinten liikkeitä) ja omakotitalojen valvontakamerat ovat yleistyneet kiinteistöjen valvonnassa.
Kuvaajaa ja kuvien julkaisijaa voi kuitenkin odottaa ikävä yllätys, jos lainsäädäntö ei ole hallussa. Opi tuntemaan oikeutesi ja velvollisuutesi kuvaamisessa tavallisissa tilanteissa.


2. Omaa kotipihaa saa kuvata.
Omaa kotipihaa ja sen ihmisiä voi hyvin kuvata, kun on kysynyt kaikilta luvan kuvaamiseen. Lisäksi vieraatkin ihmiset osaavat nykyään jo varautua omakotitalojen kameravalvontaan eikä sitä siksi laskettaisi salakatseluksi.

3. Omissa juhlissa voi kuvata vieraita.
Esimerkiksi perhejuhlissa vaikka syntymäpäivillä henkilön oletetaan ilman erillistä luvan kysymistäkin osaavan varautua kuvaamiseen eikä kuvaamista pidetä lähtökohtaisesti yksityisyyttä loukkaavana. Jos haluat levittää kuvia tai videoita syntymäpäiviltä missä näkyy muita ihmisiä, tarvitset silti heidän lupansa levitykseen.

4. Vaikka todistaisit ja kuvaisit rikosta, et saa julkaista videota.
Kuvitellaan että todistat kun joku varastaa polkupyörän. Keksit ottaa videota varkaasta. Jos esim. polkupyörän varastanut henkilö on videosta tunnistettavissa, kyse voi olla yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Polkupyörävarkaus katsotaan sen verran vähäpätöiseksi teoksi, että varkaan kuvan levittäminen voidaan katsoa yksityiselämää loukkaavaksi tiedon levittämiseksi. Voit myös syyllistyä kunnianloukkaukseen (valheellisen tiedon levitykseen), jos käy ilmi, että videossa naapurin pyörän ottanut henkilö ei olekaan varas, vaan teolle on toinen selitys. Kauppakeskuskaan ei voi julkaista esim. epäilemästään näpistelijästä kuvaa samoilla perusteilla. Vain poliisi voi julkaista etsintäkuulutuksissa henkilöiden kuvia.

5. Jos näet liikenteessä törttöilevän autokuskin, et voi julkaista hänen rekisterinumeroaan.
Kuvaaminen on sallittua julkisella paikalla, kuten yleisellä tiealueella. Jos ohi ajavan auton kuljettaja on kuitenkin videosta tunnistettavissa, voit syyllistyä yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen ja julkaisun asiayhteydestä riippuen myös kunnianloukkaukseen. Myös se, missä tarkoituksessa video julkaistaan, voi vaikuttaa asiaan eli julkaistaanko video esimerkiksi autoilijalle epämukavassa merkityksessä.

6. Opettajan kuvaamiseen pitää kysyä lupa oppitunnilla.
Voit syyllistyä tekijänoikeus- tai kunnianloukkaus rikokseen jos kuvaat opettajaa tunnilla ja tilanne ei ole yhteisymmärryksessä sovittu. Kuvauslupa riippuu koulun järjestyssäännöistä. Et saa kuvata, jos koulun järjestyssäännöissä opetukseen liittymätön kuvaaminen on kiellettyä. Kuvaaminen voidaan kieltää oppituntien tai muun opetussuunnitelman mukaisen opetuksen aikana opetusta häiritsevänä asiana.
Kuvaaminen ja videon julkaisu eivät yleensä täytä minkään rikoksen tunnusmerkkejä, jos kyseessä on normaali opetustilanne. Videon julkaisu voi kuitenkin loukata opettajan kunniaa, jos julkaisun yhteyteen liitetään esimerkiksi halventavaa tekstiä.
Opettajan opetus oppitunnilla voi myös muodostaa teoksen, jolloin se nauttii tekijänoikeuksien suojaa. Samoin opetusmateriaali, joka näkyy kuvissa, saattaa olla tekijänoikeuden suojaamaa.

7. Julkisella paikalla saa kuvata omaan tarkoitukseen.
Voiko torilla tai kaupassa kuvata jos näen jotain jännittävää? Kyse on julkisesta paikasta, jossa saa kuvata. Kuvien julkaisu on kuitenkin eri asia. Kyse on esimerkistä, jossa kuvan julkaisussa saattaa syyllistyä yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen, jos kuvassa oleva ihminen on tunnistettavissa kuvasta.
8. Yleisellä paikalla otetun kuvan ihmisistä voi julkaista asiallisessa yhteydessä.
Lähtökohtaisesti kuvan julkaisua ei voi kieltää, jos se on otettu julkisella paikalla. Kuvan tekijänoikeudet kuuluvat kuvaajalle. Kuvan julkaisu voi olla kuitenkin rikos, jos se on omiaan aiheuttamaan vahinkoa ja kärsimystä kuvan kohteelle. Jos kuvassa ei ole mitään loukkaavaa ja se julkaistaan asiallisessa yhteydessä, julkaisua ei pidetä rikoksena. Hyvien tapojen mukaista on kuitenkin kysyä kuvauksen kohteelta lupa ennen julkaisua, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Markkinointi- ja mainontakäyttöön on pyydettävä kuvan kohteen lupa, eli kuvaa ei saa julkaista markkinointi- ja mainontakäyttöön ilman henkilön suostumusta.
9. Kauppakeskuksen kuvaussääntöjä tulee noudattaa.
Kauppakeskus voi esittää toivomuksen kuvaamisesta, mutta kuvauskielto ei ole sitova. Kuvaaminen on sallittua paikassa, jonne yleisöllä on vapaa pääsy, kuten kauppakeskuksessa, jos kuvaaminen ei ole häiritsevää. Tämä kuuluu sananvapauteen.
Kaupan omistaja voi päättää, ketä ottaa asiakkaakseen ja tällä perusteella käskeä kuvaajaa poistumaan paikalta. Vartijaa ja vartijan työtä on myös kunnioitettava jos hän pyytää kuvaajia siirtymään pois. Tällaisissa tilanteissa vastakkain ovat omistajan oikeudet ja kuvaajan sananvapaus. Hyvässä yhteishengessä kannattaa aina toimia.