Häsä ja Appi toivottavat sinut tervetulleeksi Somen kaupunkiin! Tästä alkaa yhteinen Empatiapolkumme.

— Moi! Olen Häsä. Tässä on paras kaverini Appi. Tule, näytämme sinulle vähän paikkoja ja asukkaita. Tapaat Tweetyn, Dogen, Laaman, Miuku-Maukun ja Kursorin. Mennään!

Ai niin! Hillo-hämppis on aina siellä missä kerrotaan tärkeitä asioita. Kuinka monta Hillo-hämppistä löydät Empatiapolulta?
Näytä peukulla kyllä/ei väittämiin…

Tweetyn viestiseinä

Tässä on Tweety. Se hallinnoi kaupungin viestiseinää ja on laajan lintuverkoston ylläpitäjä. Ylläpitäjän tehtäviin kuuluu viestien tarkkaileminen ja sääntöjen vastaisten viestien poistaminen.
Mistä asiasta Tweety oli huolissaan? Lue tekstiviesti.

— Osaatteko sanoa, kuka tämän viestin on jättänyt tänne? Tweety kysyy kulmahöyhenet kurtussa.

— Hmm.. katsotaan. En tunnista käsialaa, mutta tällaisen viestin ei pitäisi olla täällä kaikkien nähtävillä. Sehän on suorastaan ilkeä, Häsä sanoo.

— Tämähän ei ole muuten edes ensimmäinen kerta! Poistetaan lappu, mutta pidetään se tallessa. Voimme tutkia sitä tarkemmin, jos pyydämme Dogen mukaan, Appi sanoo.

— Ettehän silti anna typerien viestin pilata päivää. Palataan! Tweety visertää ja pyrähtää lintuverkoston kokoukseen.

Mitkä viestit sinä poistaisit seinältä?

Mikä on netiketti?
Somekaveruus

Kiva somekaveri -tehtävä

Dogen boxi

Doge on Somen kaupungin tarkin uutistentutkija. Se etsii kuvia sukulaisistaan, joita on esiintynyt paljon meemeissä lähivuosina.
Samalla se on oppinut erottamaan valeuutiset oikeista, ammattilaisten tekemistä uutisista. Se tietää myös miten erilaisiin viesteihin tulisi suhtautua.

Doge, osaatko auttaa meitä? Katso tätä viestiä. Luultavasti sama kirjoittaja kirjoittaa tällaisia Tweetyn viestiseinälle, Appi aloittaa.

— Hmm… Viesti on anonyymi. Eli nimetön. En usko, että kenelläkään olisi rohkeutta omalla nimellään näin hmm.. erikoisia juttuja kirjoitella, Doge pohtii ääneen.

— Miksi joku kirjoittaa näin ilkeästi? Katso tätä, selvää vihapuhetta! Häsä parahtaa.

— Syitä on monia. Joku saattaa kokea, että netissä voi purkaa ikäviä tunteitaan, kateutta, vihaa, ärsytystä tai katkeruutta ilman että siitä jää kiinni. Joskus monet aikuisetkaan eivät näytä nuorille hyvää esimerkkiä sosiaalisessa mediassa.

— Mutta silloinhan se joka kirjoittaa, ei itse voi kovin hyvin, Häsä pohtii.

— Niin, saattaa olla kyse myös ajattelemattomuudesta, ettei ymmärrä mitä tekee. Niin tai näin, minä otan nämä viestilaput nyt suurennuslasin alle ja tutkin niitä, Doge sanoo ja pujahtaa uutistoimistoa muistuttavaan koirankoppiinsa.

Aiheeseen liittyvä tarina

Juhlat voivat alkaa
Sananvapaus tuo vastuuta!

Laaman aitaus

Seuraavaksi kaverukset lähtivät Häsän pihalle. Siellä odotti Häsän lemmikki, Laama. Se on tunteikas ja herkkä otus ja erittäin innostunut uudesta puhelimestaan.

— Katso! Paljon hassuja palloja! Laama hirnui.

— Ne ovat emojeita, Appi naurahti. Niillä voi ilmaista erilaisia tunteita, sehän sopii sinulle hyvin! Kokeile!

— Näitä on helppo laittaa! Paljon helpompaa ja nopeampaa kuin kirjoittaminen sorkilla, Laama ilahtuu.

Seuraavaksi alkaa kuulua viestien merkkiääniä.

— Kiitos Laama, eivätköhän nämä viestit jo riitä, Häsä kikatti.

— Mutta ymmärtävätkö kaikki mitä minä tarkoitan? Laama jäi pohtimaan, kun Appi ja Häsä jatkoivat matkaa puhelimet nenässä kiinni.

Näytä peukulla kyllä/ei väittämiin…

Miten viestin tunnelma muuttuu kun vaihdat emojia?

Häsän studio

Häsän huoneessa on erilaisia videokuvaamiseen liittyviä tavaroita, kuten vakain, kolmijalka ja kuvausvalo. Häsän äiti on alkanut kutsua sitä leikillään Häsän Studioksi.
Viimein Häsä ja Appi pääsivät Häsän kotiin tekemään läksyjä. Tehtävien jälkeen Häsä selaili YouTube-kanavansa kommentteja.

Millaisia tunteita eri kommentit aiheuttivat Häsässä?

— Taas näitä ilkeitä kommentteja! Katso nyt tätäkin. “Tyhmä video ja vielä tyhmempi tekijä! Lopeta typerät videosi!”

— Onko tuo mielipide sinusta hyvin perusteltu? Antaako se kommentoijasta järkevän kuvan? Appi kysyy pieni virne kasvoillaan.

— No ei kyllä. Hän ei edes perustele, miksi on tuota mieltä. Jokaisen pitäisi miettiä, kuinka paljon aikaa ja vaivaa videoiden tekeminen vaatii. On liian helppoa kommentoida latistavasti ilman kunnon perusteluita.

— Ja antaa kyllä erikoisen kuvan ihmisestä. Hän voisi antaa vaikka parannusehdotuksia eikä haukkua, Appi pohdiskeli ääneen.

— Täällä on myös kannustavia kommentteja, Häsä ilahtuu.

— Hyvä Häsä, Appi tokaisee. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää, eikä tarvitsekaan.

— Mitähän tekemästäsi SuperSovelluksesta sanotaan sovelluskaupan palautteissa, Häsä kysäisi.

— Ai niin, mennään katsomaan, Appi huudahti!

Aiheeseen liittyvä tarina

Trollipostia SuperSovellukselle

Näytä peukulla kyllä/ei väittämiin…

Kursorin ullakko

Taitava Kursori-pappa Häsän naapurista oli korjannut omalla ullakollaan Apin rikkimenneen puhelimenlasin. Häsä ja Appi kävivät hakemassa puhelimen takaisin ja vaihtoivat kuulumisia Kursorin kanssa.

Tutki viestittelyä. Mistä asiasta Kursori on huolissaan?

— Kiitos Kursori, olet supervaari, Appi kiitti saadessaan puhelimen.

— Eipä kestä. Mukavasti aika kuluu näitä korjaillessa. Voisitteko te puolestanne helppiä minua. Katsokaas kun tuossa pihakadulla kuulin ihmeellistä kikatusta, kun kävin torilla muorille kukkia ostamassa. Siellä nuoret höpisivät jostain “Karjuva Kursori -videosta”. Että olen kuulemma tubetähti, Kursori kuulosti huolestuneelta.

— Hmm.. kuulostaa erikoiselta. Eihän kenenkään pitäisi olla tubetähti siitä itse tietämättä tai sitä haluamatta, Appi parahti.

— Älä sinä huoli tästä enempää, Kursori, me selvitämme samalla tämänkin, Häsä sanoi Kursorille päättäväinen ilme kasvoillaan.

Aiheeseen liittyvät tarinat

Osa 1

Huono-onninen videotähti

Osa 2

Huono-onninen videotähti

— En minä oikeastaan haluaisi esiintyä videolla. Se ei ole ollenkaan minun tyyppistäni musiikkia. Sitä paitsi karjaisin vähän turhan kiukkuisesti Miuku-Maukulle, en ollut oikeasti niin vihainen kuin videosta voisi luulla, Kursori harmitteli.

— Bändin jäsenet valitsivat oikein. Kenenkään ei kuulu olla YouTube-tähti ilman omaa lupaa.

Empatia tarkoittaa kykyä ymmärtää mitä toinen ihminen kokee tämän näkökulmasta, eli itsensä asettamista toisen henkilön asemaan. Havu, Paju ja Eko olivat rohkeita kun pyysivät anteeksi ja poistivat videon.

Tarinoihin, tehtäviin ja peleihin pääset Digiseikkailun Etusivulla!

Lisää tiedostavaa mediankäyttöä, turvataitoja ja yhteisöllisyyttä tukevaa materiaalia Digiseikkailussa!