Kirjaudu

Tunnistetaan valeuutinen

Valeuutisen paljastus!

Olette nyt leikisti uutisreporttereita. Tehdään radiouutiset.
Suunnitelkaa ja kirjoittakaa ensin uutisia oikeista aiheesta ja harjoitelkaa kertomaan ne asiallisesti ja nauramatta.
Tehkää joukkoon myös yksi valeuutinen.
Nauhoittakaa “record”-napista.
Soittakaa nauhoitus toiselle ryhmälle ja pyytäkää heitä perustelemaan mikä uutisista oli valeuutinen.

Valeuutiset

Taitava median lukija on varuillaan lukiessaan uutisia ja etsiessään tietoa internetistä. Joskus voi nimittäin olla, että totena esitetty tieto ei pidäkään paikkaansa. Tällaisia uutishuijauksia kutsutaan valeuutisiksi.
Julisteen julkaisuorganisaatio: IFLA, Suomen kirjastoseura ja Kirjastot.fi.
– Julisteet IFLA:n sivuilla –
Mistä tunnistat valeuutisen?
Taitava median lukija on varuillaan lukiessaan uutisia ja etsiessään tietoa internetistä. Joskus voi nimittäin olla, että totena esitetty tieto ei pidäkään paikkaansa. Tällaisia uutishuijauksia kutsutaan valeuutisiksi.
Kun pidät mielessä seuraavat ohjeet, voit tunnistaa uutishuijauksen.
  1. Selvitä, kuka jutun on kirjoittanut. Oikeilla uutissivustoilla on yhteystiedot toimitukseen ja ainakin julkaisun päätoimittajan nimi. Jos uutisen yhteydessä ei mainita toimittajan nimeä tai toimituksen yhteystietoja, uutista voi epäillä valeuutiseksi.
  2. Tutki uutisen kieltä. Oikeat uutiset kirjoitetaan asiallisella yleiskielellä. Hälytyskellot soivat, jos uutinen on kirjoitettu yllättävän humoristisesti ja jos siinä käytetään puhekielen ilmauksia tai muuta asiatyylistä poikkeavaa kieltä.
  3. Varo vahvistusharhaa. Vahvistusharha tarkoittaa sitä, että me kaikki haluamme uskoa uutisia, jotka vahvistavat omaa käsitystämme asiasta. Esimerkiksi FC Barcelonan kannattajat haluavat todennäköisesti uskoa kaikki positiiviset uutiset joukkueesta, eivätkä välitä aina tarkastaa, pitääkö uutinen paikkaansa.