Kirjaudu

Tunnistanko mainoksen?

Mainoskokoelma-tehtävä

Harjoitellaan tunnistamaan meitä ympäröivät mainostyypit.
Tehdään oma mainoskokoelma.
Piirrä, kuvaa ja etsi lehdistä tai käyttämiltäsi nettisivuilta mainoksia, jotka voit sijoittaa oppimiisi ryhmiin:
  • LOGO
  • MAINOSBANNERI
  • KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
  • PIILOMAINOS
  • TUOTESIJOITTELU
  • ADVERTORIAALI (vapaaehtoinen)
Esitelkää teoksenne ryhmissä toisillenne.

Mikä on mainos?

Mainos kertoo tavaroista tai palveluista, joita halutaan myydä. Mainoksen tarkoitus on saada ihmiset ostamaan mainostettavaa asiaa, esimerkiksi puhelimia, vaatteita tai hampurilaisia.
Mainos pyrkii kiinnittämään kuluttajan huomion. Mainostajat miettivät tarkasti, minkälaisia värejä, kuvia ja ihmisiä mainoksissa käytetään. Mainostajat suunnittelevat mainokset juuri tietylle kohderyhmälle ja valitsevat heitä kiinnostavia asioita mainokseen.
Joskus mainosta voi olla vaikea erottaa mainokseksi. Kannattaa muistaa, että mainos ei ole faktatietoa, vaan sen tarkoitus on vaikuttaa kuluttajien ajatteluun ja saada ihmiset ostamaan tuotteita. Siksi on oltava tarkkana, kun seuraa mediaa. Mainosta ei pidä sekoittaa tietoon.
Logo
Yrityksen tai tuotteen merkki ja/tai nimi, jolla on omaperäinen ulkoasu.
Mainosbannerit
Netissä tai kaduilla näkyviä mainoksia. Netissä mainokset on usein piilotettu osaksi sivua.
Kaupallinen yhteistyö
Kuuluisa bloggari voi kertoa kuvissaan tai videoissaan myös kaupallisista tuotteista, esim. aurinkolaseista ja saa siitä rahapalkan tai tuotteita korvaukseksi.
Piilomainonta
Piilomainoksesta ei aina selvästi huomaa, että kyseessä on mainos. Piilomainonta on Suomessa lain mukaan kiellettyä.
Tuotesijoittelu
Jos tv-ohjelmassa tai YouTube-videossa näkyy jokin kaupallinen tuote tai logo, esim. esiintyjän paidassa, juomassa, tavaroissa – kyse on tuotesijoittelusta.
Advertoriaalit
Advertoriaalia on hankala erottaa mainokseksi. Se on tehty samaan tyyliin kuin muukin lehti. Siinä pitää silti lukea selvästi, että on kyse mainoksesta.

Tietoa mainoksista!

Seuraavassa opimme muutaman mainosmaailmaan kuuluvan käsitteen, joiden ymmärtäminen helpottaa sinua erottamaan mainoksen median muista sisällöistä.
Logo
Logo on yrityksen tai tuotteen merkki ja/tai nimi, jolla on omaperäinen ulkoasu. Esimerkiksi Coca-Colan punavalkoinen logo on tunnettu ympäri maailmaa.
Mainosbannerit
Internetissä ja sosiaalisessa mediassa käytetään mainosbannereita, jotka sijoittuvat luettavan tekstin ja kuvien väliin. Lukijan on oltava tarkkana, että hän erottaa, mikä osa nettisivusta on mainosta ja mikä osa muuta mediasisältöä.
Kaupallinen yhteistyö
Monet blogien ja vlogien tekijät solmivat sopimuksia kaupallisesta yhteistyöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että he kertovat omissa teksteissään, kuvissaan tai videoissaan kaupallisista tuotteista, esimerkiksi vaatemerkeistä tai teknisistä laitteista. Esimerkiksi valokuvausblogin kirjoittaja saattaa esitellä tietyn kameramerkin tuotteita. Kannattaa muistaa, että bloggaaja tai vloggaaja saa kaupallisesta yhteistyöstä itselleen hyötyä rahan tai tavarapalkkioiden muodossa ja se voi vaikuttaa siihen, kuinka hän esittelee tuotetta.
Piilomainonta
Piilomainonnalla tarkoitetaan mainoksia, joista ei selvästi huomaa, että kyseessä on mainos. Piilomainonta on Suomessa lain mukaan kiellettyä. Silti sitä välillä tapahtuu, joko julkaisijan huolimattomuudesta tai tahallisesti. Lain mukaan mainoksista pitäisi selvästi käydä ilmi, että kyseessä on mainos eikä esimerkiksi uutinen.
Tuotesijoittelu
Tuotesijoittelua saatat nähdä televisiossa, elokuvissa tai Youtube-videoissa. Jos ohjelmassa näkyy jokin kaupallinen tuote tai logo, kyseessä on tuotesijoittelu. Jos ohjelmassa on tuotesijoittelua, siitä pitää kertoa katsojalle ohjelman alussa. Tähän tarkoitukseen käytetään usein hintalapun näköistä logoa, jossa on euromerkki keskellä.
Advertoriaalit
Aikakauslehdissä voit nähdä advertoriaaleja, jotka ovat erityisen hankalia erottaa mainoksiksi. Ne on tehty tarkoituksella muun toimitetun materiaalin näköiseksi käyttäen esimerkiksi samaa fonttia kuin ympärillä olevat lehtijutut. Esimerkiksi vaatemainos on helppo tehdä advertoriaaliksi lehteen, jossa muutenkin on paljon vaatteista kertovia artikkeleja. Advertoriaalissa pitää kuitenkin lukea selvästi, että se on mainos tai kaupallinen ilmoitus.