Kirjaudu

Lallun kuvahuijausongelma

Ratkaise Lallu Lihaskimpun kuvahuijausongelma

Häsä ja Appi ihastelevat Zulk-elokuvaa televisiosta.
— Miten joku voi olla noin lihaksikas? Ja miten tuokin näyttelijä voi olla noin kaunis? lapset pohtivat. — Tekiköhän Lallu Lihaskimppu kaikki stuntit itse?
Lue tarina ja kirjoita ratkaisu Lallun ongelmaan.

Kuvahuijaukset ovat arkipäivää

Internetissä olevat kuvat voivat myös valehdella tai johtaa harhaan, aivan kuten valeuutiset.
Kuvanmuokkaus on yleensä normaalia median toimintaa, jossa kuvaa muokataan näyttämään paremmalta julkaisussa.
Joskus kuvanmuokkaus menee kuitenkin liian pitkälle ja kuva ei vastaa enää todellisuutta. Ihmisiä saatetaan photoshopata tai filtteröidä eli heidän kuviaan muokataan niin, että he näyttävät lopulta aivan erilaisilta kuin todellisuudessa. Tätä keinoa käytetään paljon mainoksissa.
Kuva voi valehdella myös niin, että uuteen esim. luonnonkatastrofista kertovaan uutiseen liitetään kuva, joka ei todellisuudessa liity uutisen tapahtumiin ollenkaan. Uutisen yhteydessä oleva kuva on voitu oikeasti ottaa jossain aivan muussa paikassa tai aivan eri aikana.
Jotkut ihmiset saattavat tuntea olonsa jopa epävarmaksi, kun näkevät kaunisteltuja kuvia, joissa ihminen näyttää “virheettömältä”. Silloin on hyvä muistaa, että itseä ei kannata koskaan verrata toisten valokuviin. Kuvien käsittelyyn on lukuisia eri tekniikoita eikä toisten kuvista voi tietää kuinka paljon niitä on käsitelty ennen julkaisua. Arvosta itseäsi persoonallisena olentona ja koita luopua vertailusta, johon visuaalinen media saattaa joissain tapauksissa kannustaa.

Lallu Lihaskimppu ja kuvahuijaus

1. Lallu Lihaskimppu on suosittu voimailija. Hän on leppoisa ja auttavainen kaveri. Häntä seurataan mediassa hauskojen juttujen ja kekseliäiden treeniohjelmien takia. Lallun kuvat näkyvät usein myös mainoksissa.
2. Lallu nousi kuuluisuuteen kun hän esitti vihreää voimamiestä, Zulkkia eräässä suositussa elokuvassa. Elokuvassa Lallun lihaksia oli suurennettu entisestään ja hänestä oli tehty pidempi ja rotevampi roolia varten.
3. Kun Lallun elokuva oli valmis, hän katsoi sitä ylpeänä niin monta kertaa, että alkoi uskomaan, että näyttää Zulkilta. Ilkeämieliset elokuvan fanit kommentoivat Lallun lihaksia “rusinoiksi” ja hänelle tuli outo ja painostava tunne, että hänen pitää treenata kovempaa näyttääkseen esittämältään hahmolta.
4. Harmistunut Lallu treenasi kaiket päivät ja kaiket yöt. Mikään ei riittänyt hänelle. Hänestä tuntui pahalta.
Vaikka lihakset olivat suuremmat, hän oli edelleen tyytymätön ja tuijotteli apaattisena itseään eri suunnista peilistä. Miten tässä kävi näin? Ennen kaikki oli ihan hyvin. Miksi nyt olen näin onneton?
Pohtikaa ensin ryhmässä mistä ja miten tilanne alkoi.
Kerro Lallulle ohjeet kuinka hänen kannattaisi ajatella, mitä kannattaisi muistaa ja miten hänen kannattaisi alkaa nyt toimimaan tässä tilanteessa, jotta hän voisi taas olla tyytyväinen itseensä.