Kirjaudu

Päivä trollitehtaalla

Etsi syyt trollitehtaan toimintaan

Tutustu allaolevaan tekstiin trollien toiminnasta.
Raahaa trollien syyt tehdä valeuutisia roskakoriin.
Raahaa oikeiden uutisten syyt Dogen suurennuslasiin.

Vierailu trollitehtaalla

Hähää, tulkaa tutustumaan trollitehtaaseen!
Minä olen Päätrolli ja vastaan tehtaan toiminnasta. Olen oppaanne kierroksella trollitehtaassamme.
Meiltä lähtee joka päivä kymmeniä, ellei satoja, valeuutisia, pahanilkisiä juoruja, ikäviä kommentteja sekä kuva- ja videohuijauksia. Tietämättömät ja varomattomat netin käyttäjät uskovat kaiken, ja sehän sopii meille!
Aloitetaan kierros täältä. Tässä huoneessa työskentelee kymmeniä valeuutisten kirjoittajia. Heillä on varsin hauskaa, kun he keksivät mitä uskomattomampia valeuutisia ja julkaisevat niitä sivustoilla, jotka näyttävät melkein oikeilta uutissivuilta.
Mutta jos olet tarkkana, huomaat, että meidän juttumme ovat ihan höpöä. Me emme koskaan kirjoita oikeilla nimillämme emmekä kerro, mistä lähteestä juttu on. Emme tietenkään, koska jutut ovat meidän omaa keksintöämme! Yritämme vain kirjoittaa mahdollisimman huomiota herättävästi – mitä uskomattomampi juttu, sen parempi.
Valeuutisia julkaistaan usein siksi, että me trollit saamme niistä rahaa. Kun on oikein mehevä valeotsikko, ihmiset klikkaavat sitä ja lukevat jutun ja samalla sivun mainokset, ja me trollit saamme mainostajien rahat! Parhaassa tapauksessa lukijat vielä jakavat uutisen sosiaalisessa mediassa ja hankkivat meille lisää lukijoita. Höhöö!
Viime viikolla eniten klikkauksia sai täysin mielikuvituksellinen juttumme häntänsä menettäneestä metsän kuninkaasta, Otso Mesikämmenestä. Oletko muka joskus nähnyt karhulla hännän? Jutun kuvatkin olivat tietysti valheellisia.
Miltä sinusta tuntuisi lukea itsestäsi valheellista uutista?
Jutusta tykkäsi ja sitä jakoi eteenpäin erityisesti Susi Ropolainen, joka aikoo pyrkiä seuraavaksi metsän ruhtinaaksi. Susi saa nyt hyvää mainosta itselleen kun Karhun maineeseen on nyt tehty kolhuja ja se on aivan hämmentynyt oudoista uutisista.
Siirrytään eteenpäin. Tässä huoneessa trollipeikot kirjoittavat ilkeitä kommentteja ja ikäviä tarinoita muista metsämme asukeista. Valitsemme joka aamu uuden ryhmän, josta kirjoitamme valheellisia väitteitä ja yllytämme muita vastustamaan tätä ryhmää. Hähää, olemme tässä tosi taitavia!
Esimerkiksi eilen valitsimme kohteeksi siilit, nuo hölmöt pikku piikkipallot. Julkaisimme keksityn tutkimuksen, jonka mukaan siilit napostelevat muiden metsäneläinten ruokia. Eihän se ole oikeasti totta, mutta kun me kirjoitamme sen keskustelupalstalle, tosi monet uskovat ja ovat samaa mieltä! Kirjoitimme myös, että siilit vievät parhaat pesäpaikat metsästä. Osa eläimistä hermostui oikein kunnolla ja halusi häätää siilit metsästä kokonaan. Huomenna voisimme pilkata vaikka muurahaisia. Hehee!
Seuraava huone onkin mielenkiintoinen. Täällä nimittäin työstämme kuvahuijauksia ja videoita, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Katso tätäkin lintuhämähäkkiä! Niin hauska!
Niihinkin ihmiset uskovat tosi helposti ja jakavat niitä mielellään eteenpäin. Uskomattoman huvittavaa!
Voimme vaihtaa videossa esiintyvän henkilön kasvot ja jopa äänen johonkin toiseen henkilöön. Viime viikolla julkaisimme videon karhusta, joka tallusteli erään talon pihalla ja määki samalla kuin lammas. Kuulosti ihan aidolta! Väitimme, että kyseessä on lampaan ja karhun risteytys, ensimmäinen maailmassa. Ihmiset uskoivat ja me saimme kunnon naurut!