Kirjaudu

Päivä oikeassa uutistoimituksessa

Luokan oma uutislehti

1. Aloittakaa luokkalehtiprojekti. Keksi kaksi erilaista uutista teidän luokkanne omaan lehteen.
  • Mitä uutta ja ajankohtaista koulussanne on tapahtunut?
  • Muista uutisen peruskysymykset kuka, mitä, missä ja milloin.
  • Voit myös haastatella juttuun asiantuntijaa eli luokkakaveriasi tai opettajaa.

Digitaalinen tapa tehdä luokan uutislehti on käyttää..

2. Ota kirjoittamaasi juttuun kuva ja kirjoita sille kuvateksti.

Kuva Pixabay “Magazine”

 

Oikeassa uutistoimituksessa

Hei ja tervetuloa Uutispäivä-lehden toimitukseen!
Minä olen Pete Päätoimittaja ja esittelen teille toimitustamme.
Täällä työskentelee iso joukko toimittajia, kuvaajia, graafikoita ja editoijia. He ovat kaikki oman alansa ammattilaisia, jotka tuntevat lait ja säädökset ja ovat opiskelleet ammattiaan varten monta vuotta.
Me toimittajat noudatamme journalistin ohjeita. Niihin on kirjoitettu tärkeimmät ohjeet esimerkiksi sananvapaudesta, lähteiden käytöstä ja virheiden korjaamisesta. Toimittajan työhön liittyy suuri vastuu siitä, että lukijat ja kuulijat saavat oikeaa ja puolueetonta tietoa.
Aloitetaan tutustuminen uutishuoneesta. Täällä kirjoitetaan päivän polttavimmat uutiset. Uutinen kertoo lukijalle jotain uutta ja ajankohtaista. Uutinen vastaa kysymyksiin kuka, mitä, milloin ja missä. Esimerkiksi: Karhut heräsivät talviunilta eilen Korkeasaaressa.
Uutiseen liittyy usein haastattelu. Toimittaja voi kysyä lisätietoa ihmisiltä, jotka ovat asiantuntijoita uutisen aiheessa. Esimerkkiuutisessamme lisätietoa voitaisiin kysyä eläintarhan hoitajilta. Voisimme kysyä vaikka sitä, heräsivätkö karhut normaaliin aikaan vai tavallista aikaisemmin tai myöhemmin. Lisäkysymys voisi olla, mitä karhut tekevät heti herättyään. Näin saisimme seuraavanlaisen uutisen:

Karhut heräsivät talviunilta eilen Korkeasaaressa
Uutispäivä, toimittaja Repe Kettunen

Korkeasaaren eläintarhassa koettiin eilen yllätys, kun karhut heräsivät normaalia aikaisemmin talviuniltaan. “Tavallisesti karhut nukkuvat maaliskuulle asti, mutta tänä talvena ne heräsivät jo helmikuun puolivälissä”, kertoo eläintarhan vastaava karhujen hoitaja Otso Ohtonen. Herättyään karhut haistelivat hetken raitista ulkoilmaa ja säntäsivät sitten leikkimään lumeen. “Karhut eivät ole aluksi pitkiä aikoja valveilla, vaan vetäytyvät nokosille monta kertaa päivässä”, kertoo Ohtonen. Karhuille tarjottiin tukeva ateria, sillä ne olivat hyvin nälkäisiä pitkän talviunen jäljiltä.
Uroskarhu vaikutti uniselta pitkien talviunien jälkeen.

Nyt voimme jatkaa matkaa kuvastudioon. Täällä työskentelee joukko valokuvaajia ja kuvatoimittajia. Valokuvaajat ottavat kuvat uutisiimme ja kuvatoimittajat valitsevat parhaat kuvat ja muokkaavat niitä tarvittaessa. Uutiskuva on aito: sen henkilöt ja tapahtumat ovat tosia, eivät manipuloituja. Kuva liittyy otsikkoon ja jutun sisältöön. Uutiskuvaan liittyy usein myös kuvateksti.
Seuraavaksi tutustumme editoijan työhön. He tarkistavat toimittajien kirjoittamien juttujen kielen ja korjaavat kirjoitus- ja kielioppivirheet. Esimerkiksi isojen alkukirjainten, pisteiden ja pilkkujen on oltava oikeissa paikoissa. Uutistyössä on todella tärkeää, että teksti on selkeää ja oikein kirjoitettua. Muistathan sinäkin aina oikeinkirjoituksen tärkeyden?
Kun tekstit ja kuvat ovat valmiita, jutut lähetetään taittajalle, joka valmistaa lehden sivut painokuntoon. Hän suunnittelee jokaisen sivun ulkoasun, kuvien ja tekstien paikat ja mahdolliset mainokset omille paikoilleen. Taittaja valitsee fontit ja fonttikoot ja huolehtii, että jokainen sivu näyttää hyvältä.
Valmiin lehden tiedostot lähetetään painotaloon, joka printtaa lehden paperiversiot myyntiin. Digilehti julkaistaan lehden omilla nettisivuilla.