Kirjaudu

Digitaalinen jalanjälki

Etsitään tietoja itsestä

  • Mitä tietoja uskot löytäväsi?
  • Kuinka tietoisesti pyrit vaikuttamaan omaan digijalanjälkeesi?

Etsitään kaverin digijalanjälki

Kootaan parin kanssa toisistanne niin paljon tietoa mitä löydätte, esim. Googlesta. Kerätkää löydökset esimerkiksi A3-kokoiselle paperille ajatuskarttaan. Tietoja löytyy googlettamalla ja mielikuvitusta käyttäen.
  • Millainen kuva parista muodostui digitaalisen jalanjäljen peruusteella? Tässä voi esimerkiksi piirtää kuvan tai kirjoittaa lyhyen esittelyteksti parista digitaalisen jalanjäljen perusteella.
  • Miltä oma digitaalinen jalanjälki vaikutti? Yllättikö joku? Miksi?

Pohditaan

  • Mitä merkitystä omalla digijalanjäljellä on vai onko mitään?
  • Mitä hyvää ja huonoa omaan digijalanjälkeen liittyy?
  • Miten uskoo, että oma digijalanjälki muuttuu vuosien saatossa?

Mikä on digijalanjälki?

Tykkäykset, kommentit ja jokainen ladattu kuva jättää jäljen internetin erilaisiin tietokantoihin, ja ne voi löytää tarvittaessa uudelleen.
Yksittäiset jäljet ovat pieniä ja siellä täällä, mutta kun niitä ryhtyy yhdistelemään, alkaa meistä muodostua yhdistelijälle kuva, eli digijalanjälki.
Tuotamme jalanjälkiämme itse aktiivisesti ja tiedostamattomammin passiivisesti.
Aktiivinen digijalanjälki tarkoittaa kaikkia niitä jälkiä, joita olemme itse tuottaneet verkkoon: Facebook-kommentteja, Instagram-kuvia, tykkäyksiä, postauksia ja niin edelleen. Usein aktiivinen digijalanjälki on helpompi muistaa tehneensä.
Passiivinen digijalanjäljellä puolestaan viitataan tietoon, jota meistä kerätään ilman, että itse aktiivisesti tuotamme sitä. Passiivinen digijalanjälki voi olla esimerkiksi puhelimen paikkatietoja tai kanta-asiakaskorttien tallentamat tiedot ostoistamme. On mahdotonta huomata tai tietää minkälaisia passiivisia tietoja jätämme itsestämme, ellei perehdy aiheeseen kunnolla.
Digijalanjälki on oleellinen osa nykyihmisen identiteettiä. Se vaikuttaa ihmisen julkisuuskuvaan ja toimii ensivaikutelmana esim. työnantajien palkatessa ja etsiessä uusia työntekijöitä. Siksi siitä on hyvä olla tietoinen.