Mikä on digijalanjälki?

Tykkäykset, kommentit ja jokainen ladattu kuva jättää jäljen internetin erilaisiin tietokantoihin, ja ne voi löytää tarvittaessa uudelleen.

Yksittäiset jäljet ovat pieniä ja siellä täällä, mutta kun niitä ryhtyy yhdistelemään, alkaa meistä muodostua yhdistelijälle kuva, eli digijalanjälki.

Tuotamme jalanjälkiämme itse aktiivisesti ja tiedostamattomammin passiivisesti.

Aktiivinen digijalanjälki tarkoittaa kaikkia niitä jälkiä, joita olemme itse tuottaneet verkkoon: Facebook-kommentteja, Instagram-kuvia, tykkäyksiä, postauksia ja niin edelleen. Usein aktiivinen digijalanjälki on helpompi muistaa tehneensä.

Passiivinen digijalanjäljellä puolestaan viitataan tietoon, jota meistä kerätään ilman, että itse aktiivisesti tuotamme sitä. Passiivinen digijalanjälki voi olla esimerkiksi puhelimen paikkatietoja tai kanta-asiakaskorttien tallentamat tiedot ostoistamme. On mahdotonta huomata tai tietää minkälaisia passiivisia tietoja jätämme itsestämme, ellei perehdy aiheeseen kunnolla.

Digijalanjälki on oleellinen osa nykyihmisen identiteettiä. Se vaikuttaa ihmisen julkisuuskuvaan ja toimii ensivaikutelmana esim. työnantajien palkatessa ja etsiessä uusia työntekijöitä. Siksi siitä on hyvä olla tietoinen.