Kirjaudu

Tutustu tietokonehiireen

 

Miuku-Mauku! Ethän jahtaa hiiriä, senkin rontti!

Hiiristä tulikin mieleeni hieno tietokonehiirikokoelmani.

Hiiriä on monenlaisia!

Tutkitaan erilaisia hiiriä

 

 

Mikä ihmeen hiiri?

Hiiri on nykyisin lähes pakollinen lisälaite kaikille tietokoneille, jotka toimivat graafisella käyttöliittymällä kuten Microsoftin Windowsilla tai Applen iOS:illa.

Hiirtä liikuttamalla liikutetaan tietokoneen näytöllä yleensä nuolen mallista osoitinta, jonka avulla käyttäjä voi antaa tietokoneelle erilaisia ohjeita hiirtä liikuttamalla ja erilaisia kuvakkeita hiiren napeilla painamalla.

Etenkin pöytä- eli PC-koneissa hiiriä voidaan pitää pakollisina lisävarusteina, mutta moni liittää hiiren nykyisin myös kannettavaan tietokoneeseen. Yleensä hiiri liitetään tietokoneeseen USB-portin kautta.

 

 

 

Hiiren historiaa

Ensimmäiset hiiret kehitetiin jo 1960-luvulla ja ensimmäisen hiiren virallinen nimi oli “X-Y-asemaosoitin näyttöjärjestelmälle”. Nimi ei ymmärrettävästi ollut kovinkaan tarttuva, joten pian X-Y asemaosoitinta alettiin kutsua hiireksi johtuen laatikkomaisessa hiiressä kiinni olevasta siimahäntäisestä johdosta.

Kotitietokoneissa hiiret alkoivat yleistyä 1980-luvulla Applen, Atarin ja Amigan tietokoneissa ja olipa se saatavana myös legendaariseen kotitietokoneeseen.

Hiiren huomattiin nopeasti helpottavan ja nopeuttavan erilaisten ohjelmien käyttöä ja pian siitä tuli myös oleellinen osa pelien pelaamista.

 

 

 

Pallohiiret

Historian saatossa hiiriä on ollut monenlaisia.

Vielä 1990-luvulla yleisimpiä olivat pallohiiret. Niiden sisällä pyöri pallo, joka välitti hiiren liikkeet tietokoneelle valoanturien avulla, jotka erinnäisten laskutoimitusten perusteella osasivat päätellä hiiren liikkeet ja välittää tiedot signaaleina tietokoneelle.

Lisäksi hiirissä on tyypillisesti vähintään kaksi painonappia sekä rulla, jonka avulla voi esimerkiksi rullata nettisivua ylös- tai alaspäin ja samalla se toimii hiiren kolmantena painonappina.

Pallohiiren ongelmana oli se, että pallo keräsi paljon pölyä ja roskaa,josta syystä se vaati säännöllistä puhdistamista.

Lisäksi pallohiiri vaati toimiakseen tasaisen ja riittävästi kitkaa tuottavan alustan.

 

 

 

Tasohiiri

Huomattavasti perinteistä hiiriserkkuaan litteämpi lajinsa edustaja on tasohiiri.

Tasohiiri on nykyisin yleinen erityisesti kannettavissa tietokoneissa, joihin se tavallisesti on integroituna eli valmiiksi liitettynä kiinteäksi osaksi tietokonetta.

Tasohiiressä näytöllä näkyvää osoitinta liikutetaan tasohiiren osoitinlevyllä, joka taas välittää käyttäjän sormen liikkeet tietokoneelle.

Lisäksi tasohiiressä on siihen kaksi erilaista nappia, joita käytetään perinteisten hiirten nappien tapaan. Osassa osoitinlevyistä on myös itsessään mahdollisuus napauttaa esimerkiksi osoitinlevyn vasenta laitaa, jolla saadaan aikaan sama toiminto kun perinteisten hiirten vasenta nappia painamalla.

 

 

 

Optiset hiiret

Pallohiiren seuraajia ovat erilaiset optiset hiiret, joissa ei pallohiiren tapaan ole liikkuvia osia, joiden avulla hiiri laskee käyttäjän hiirelle antamat liikkeet.

 

Pallon sijasta optisissa hiirissä liike lasketaan hiiren alaosassa sijaitsevan valonlähteen avulla, joka heijastaa valon heijastavasta alustasta takaisin hiiren antureihin, jotka osaavat tulkita hiiren liikkeitä ja välittää näin käyttäjän käskyt tietokoneelle.

Nykyisin ovat yleistyneet laserhiiret, jotka eivät perinteisten optisten hiirten tavoin ole yhtä tarkkoja alustan valoa heijastavista ominaisuuksista.

Samoin yhä useammat hiiret ovat menettäneet häntänsä eli johtonsa, jonka kautta hiiren välittämät signaalit välittyvät tietokoneelle . Langattomat tai hännättömät hiiret lähettävät signaalinsa tietokoneelle johdon sijasta radioaallolla.

 

 

 

 

Pelihiiret

Nykyiset pelihiiret ovat entisestään monipuolistaneet hiiren ominaisuuksia, ulkonäköä ja muokkaavuutta juuri teitylle käyttäjälle sopivaksi.

Nappeja pelihiiressä voi olla paljon totuttua enemmän ja käyttäjä voi ohjelmoida jokaiselle napilleen mieleisiänsä toimintoja pelistä riippuen.

Pelihiirissä korostuu myös niiden tarkkuus, hyvä käteen istuvuus sekä ulkonäkö. Monissa pelihiirissä onkin monenlaisia valoefektejätuomaan lisätunnelmaa kiihkeisiin pelisessioihin.

 

 

 

Kynähiiri

Joskus voi olla tarpeellista käyttää tietokonetta piirtämiseen perinteisten kynän ja paperin tapaan.

Tähän käyttöön soveltuu erinomaisesti kynähiiri, joka on kevyt ja usein malliltaankin kynän kaltainen, jolloin hiirestä saa tarkan ja herkän otteen.

Toimiakseen kynähiiri vaatii tavallisesti vastakappaleekseen digitaalisen piirtopöydän tai tablettitietokoneen.

 

 

 

 

 

Hiirten suvun kummajainen – Tappihiiri

Tappihiiri on erityisesti kannettaviin tietokoneisiin kehitetty hiiri, joka tavallisesti on punainen tappi, joka on sijoitettu näppäimistön G- , H- , B- näppäinten keskelle.

Tappihiiressä ei varsinaisesti ole liikkuvia osia ja sillä voi ainoastaan ohjata näytöllä näkyvää osoitinta, eikä siinä ole lainkaan nappia, jolla vavhistaa tietokoneelle haluamiansa toimintoja.

Useimmille käyttäjille tämän punaisen tapin syvin tarkoitus onkin jäänyt ikuiseksi mysteeriksi.

Tämä on kynähiiri. Sitä käytetään piirtämisessä ja kirjoittamisessa.

Käden asento

Käsi lepää suorana ja rentona hiiren päällä.
Etusormi ja keskisormi asettuvat näppäinten päälle.
Peukalo tukee hiirtä sivulla.
Olkapäät ovat rennot.

Hiiren painikkeet

Ykköspainike,
vasen painike

Kakkospainike,
oikea painike

Keskipainike,
rullaa ylös

Keskipainike,
rullaa alas

Tärkeimmät hiiritaidot

Yksöisklikkaus

Kaksoisklikkaus

Maalaaminen ja raahaaminen

Kohdistin ja osoitin

Hiirellä ohjataan hiiriosoitinta, joka usein näyttää pieneltä nuolelta tietokoneen näytöllä.
Osoitin näyttää erilaiselta riippuen siitä, minkälaisia ohjeita ja missä ympäristössä työskennellään.
Tässä näet osoittimia eri tehtävissä.