Kirjaudu

Ahdistavat viestit netissä

  Ahdistavat viestit ja nettiahdistelu

Luotettavia aikuisia:

vanhemmat
huoltajat
opettajat
terveydenhoitaja
koulukuraattori
psykologi
Kun käytät nettiä, saatat vahingossa nähdä kuvia ja videoita, joita ei ole tarkoitettu lapsille. Sellaisista kuvista voi tulla paha mieli ja ikävä olo. Kuvissa ehkä satutetaan toisia tai ollaan alasti. Ne ovat usein lavastettuja ja näyteltyjä eli ne eivät ole totta, mutta silti niistä voi jäädä ahdistunut tunne.
Joskus joku kaverisi saattaa näyttää tai lähettää sinulle sellaisia kuvia, joita et haluaisi nähdä. Voit aina sanoa, että et halua katsoa niitä.
Jos näet netissä jotakin pelottavaa tai muulla tavalla ahdistavaa, sulje nettiselain tai koko tietokone. Pahaa mieltä ei tarvitse murehtia yksin, vaan on tärkeää kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle. Aikuisen kanssa voit jutella asiasta. Aikuisen tehtävä on pohtia asiaa kanssasi, joten teet aina oikein kun kerrot mitä on tapahtunut.
Huomio!
Jos aikuinen ei ota pahaa oloasi tosissaan tai ei kuuntele sinua, etsi sinnikkäästi toinen turvallinen aikuinen joka kuuntelee.

Nettiahdistelu on valitettavan yleistä

Nettituttavat pitää aina valita huolellisesti ja varovaisesti. Uutisissa on kerrottu sosiaalisessa mediassa tapahtuneista ahdistelutapauksista. Vieras ihminen saattaa lähettää ensin ystävällisiä ja kehuvia viestejä ja sen jälkeen saada kohteensa painostamalla suostumaan epäilyttäviin tekoihin. Tällaisella ahdistelulla on myös toinen nimi, grooming.

Poliisin ohjeet

1. Älä hyväksy tuntemattomien kaveri- tai seuraamispyyntöjä.
2. Kerro tuntemattomien pyynnöistä ja viesteistä huoltajille.
3. Älä lähetä itsestäsi tietoja tai kuvia tuntemattomille tai suostu tapaamiseen.
4. Jos olet lähettänyt kuvia tai tavannut tuntemattoman, kerro asiasta huoltajalle.
5. Älä poista tuntemattoman kanssa lähetettyjä viestejä tai kuvia.
6. Muista, että aikuinen syyllistyy rikokseen, jos hän pyytää lapselta tai nuorelta esim. vähäpukeisia kuvia, kirjoittaa tai puhuu sopimattomia.

Huomio!

On aina aikuisen vastuulla, että lapset ja nuoret saavat olla rauhassa häiritseviltä viesteiltä. Älä epäröi puhua ja pyytää apua jos koet ahdistusta tai pelkoa nettiviesteistä. Aikuisten tehtävä on suojella lapsia ja nuoria, ei käyttäytyä kyseenalaisesti medioissa.